Administrer programmer under Ubuntu - Sådan gør du

Med trin-for-trin instruktioner og ofte stillede spørgsmål

Normalt installeres software på Linux -distributionen Ubuntu ikke individuelt, som det er tilfældet med mere populære operativsystemer. I stedet er de pågældende filer tilgængelige i et særligt arkivformat, er tilgængelige i pakkekilder og skal derfor ikke kompileres. Installationen foregår via en tilsvarende pakkehåndtering.

Installation på Ubuntu

Den nemmeste måde at installere ny software under Linux -distributionen Ubuntu er "GNOME Software" -programmet. Denne pakkehåndtering kan sammenlignes med App Center kendt fra Windows og har erstattet det tidligere standard softwarecenter. Du kan bruge den til at downloade den nyeste søgning for programpakker og installer dem med det samme på din computer.

info

I lang tid var pakkehåndteringsprogrammet "Synaptic" inkluderet i Ubuntu. Dette er ikke længere tilfældet i dag, men Synaptic har en række ekstra funktioner, er stadig tilgængelig og et kraftfuldt værktøj, når det kommer til pakkehåndtering.

Ubuntu: Installer programmet via GNOME -software

For at installere et nyt program på Ubuntu skal du bruge GNOME -softwaren til at gøre følgende:

Åbn Dash ved at trykke på Windows -tasten.

Start GNOME -softwaren fra posten "Tilføj / fjern programmer" i programmenuen.

Indtast navnet på det program, du leder efter, i søgevinduet.

Vælg den ønskede applikation fra søgeresultaterne.

Klik på At installere.

Indtast din Ubuntu -adgangskode.

Dit operativsystem installerer det nye program og tilføjer automatisk en genvej til startmenuen.

Ubuntu: Installer software ved hjælp af en terminal

Terminalen tilbyder en anden mulighed for installation af ny software. Centralt i denne procedure: Kommandoen "apt-get". Den detaljerede procedure:

For at åbne en terminal skal du trykke på tastekombinationen [Ctrl] + [Alt] + [T].

For at søge efter det program, du ønsker, skal du indtaste kommandoen apt-get search efterfulgt af navnet på applikationen. For eksempel: sudo apt-get search thunderbird.

Ubuntu viser de pågældende programmer.

For at installere Thunderbird-e-mail-programmet skal du indtaste: sudo apt-get install thunderbird.

Bekræft processen med din Ubuntu -adgangskode.

Programmet installeres.

I tilfælde af at programmer ikke kan hentes fra officielle kilder, kan disse pakker downloades som DEB -filer (Debian -pakker) under Linux -operativsystemet Ubuntu. De indeholder programmer i komprimeret form og kan sammenlignes med EXE -filerne under Windows. Pakkerne pakkes ud og installeres selv.

info

Da ikke alle DEB -filer er designet til brug på Ubuntu, bør du inden den påtænkte installation finde ud af, om den ønskede fil er egnet til Debian eller Ubuntu.

Afinstaller på Ubuntu

Afinstaller via GNOME -software

For afinstallationen kan du igen vælge mellem Ubuntu Software Center og terminalen. Først vejen via GNOME -software:

Åbn GNOME -softwaren som beskrevet ovenfor.

Klik på knappen Installeret.

Vælg det program, der skal afinstalleres.

Klik på knappen Fjernet.

Ubuntu kan fortælle dig, hvilke yderligere pakker der skal fjernes. Du kan åbne beskeden ved at klikke på Fjern alt bekræfte.

Indtast din Ubuntu -adgangskode.

Programmet afinstalleres.

Afinstaller via terminal

Afinstallation via terminalen tager også kun et par trin.

For at åbne en terminal skal du trykke på tastekombinationen [Ctrl] + [Alt] + [T].

Indtast kommandoen sudo apt -get remove - efterfulgt af programmets navn. For eksempel: sudo apt-get remove thunderbird.

Bekræft afinstallationsprompten ved at trykke på [j] og Enter -tasten.

Programmet fjernes.

tip

Hvis du vil fjerne alle data, der er knyttet til programmet, skal du tilføje --purge til kommandoen. For eksempel: sudo apt -get remove thunderbird - purge.

Windows -programmer og Android -apps under Ubuntu

For at kunne bruge dine sædvanlige Windows-programmer under Ubuntu er et såkaldt oversættelseslag nødvendigt mellem applikationerne og operativsystemet. Den gode nyhed: du behøver ikke selv at oprette dette lag. "Wine" -programmet gør dette for dig. Du kan installere programmet ved hjælp af GNOME -software.

I lang tid var det ikke muligt at bruge Android -apps under Linux -distributioner som Ubuntu, i hvert fald ikke i et tilfredsstillende omfang og af den tilsvarende kvalitet. Takket være open source -softwaren "Anbox" er denne fejl en saga blot: Anbox (Android i en kasse) gjorde det muligt for Android -apps at køre under Ubuntu.

Ubuntu -opstart

Når du har installeret alle de programmer, du kan lide at arbejde med, kan du tilpasse systemet til dine krav. Nemlig når det kommer til hvilke applikationer Ubuntu starter automatisk, når det starter op. Standardvalget varierer afhængigt af konfigurationen. Det relevante indstillingsvindue "Opstartsprogrammer" åbnes på to måder:

  • Find "Start" på Dash -startsiden.
  • Eller indtast koden gnome-session-properties på kommandolinjen.

Her kan du nu tilføje nye programmer til din Ubuntu -opstart.

Konklusion

Takket være det klare GNOME -softwarecenter og den praktiske koncentration i datapakker er det let at installere og afinstallere programmer under Ubuntu. Du kan også få dine Windows- og Android -apps til at køre med et par små tricks.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg tilpasse startlinjen på mit Ubuntu -skrivebord?

Under Ubuntu har du en række muligheder for at designe brugergrænsefladen i henhold til dine ideer. Blandt andet kan Ubuntu -startlinjen tilpasses med blot et par klik.

Hvorfor vises et bestemt program ikke i Ubuntu -startmenuen?

Ubuntu opretter normalt en genvej i startmenuen efter installation af et program. Dette er ikke tilfældet med nogle programmer. Dette sker normalt, når den tilsvarende software ikke er installeret via GNOME -software, men kopieres manuelt til en mappe. For at kunne oprette din egen starter, kræver det ikke mange manipulationer.

Har Ubuntu et indbygget brændingsprogram?

Ubuntu leveres som standard med mange indbyggede applikationer. En af dem er "Brasero" -programmet. Som med al anden sådan software kan du ikke kun brænde multimedie -cd'er / dvd'er. Ved hjælp af Brasero kan ISO -billeder også gemmes på CD / DVD.

Hvordan installerer jeg videoredigeringsprogrammet "Avidemux" på Ubuntu?

Det populære værktøj "Avidemux" kunne findes i download -centeret i lang tid. Det blev trukket tilbage fra tilbuddet i 2016. Men bare rolig: du kan selv installere Avidemux i bare et par enkle trin.

Hvordan kan jeg beskytte min Linux -pc mod virus og malware?

Antivirusprogrammet til Linux -computere fra begyndelsen var den gratis applikation "ClamTK". Den er vokset med de forskellige distributioner gennem årene og er stadig det første valg, når det kommer til at beskytte dit system mod virus og ubudne gæster.

Hvilket scanningsprogram anbefales til Ubuntu?

Linux-operativsystemet Ubuntu har en forudinstalleret scanningssoftware kaldet "Simple-Scan". Hvis du vil nyde bekvemmeligheden ved mange tilføjelser, anbefales programmet "XSane". Det har PDF, kopi og e -mail funktioner. XSane "er inkluderet i pakkekilderne, kan findes via GNOME -software og kan let installeres. Med XSane kan du scanne dokumenter og billeder med lille indsats og stadig i høj kvalitet.

Kan jeg professionelt redigere fotos på Ubuntu?

Det er naturligvis muligt professionelt at redigere fotos på Ubuntu. For at gøre dette skal du downloade "Darktable" -programmet. Dette gør det muligt for dig at fjerne irriterende pletter på f.eks. Dine yndlingsbilleder og har et stort antal andre funktioner, som du er bekendt med fra de programmer, du hidtil har brugt.

Hvordan deaktiverer jeg automatiske poster i Ubuntu -søgning?

Hvis du klikker i Ubuntu -bindestreg, vises mange poster automatisk. Det er forvirrende og kan påvirke arbejdsglæden. Med bare et par klik kan du ekskludere filer og programmer fra Ubuntu -søgningen.

Hvordan bytter jeg rækker og kolonner i regnearkprogrammet "Calc"?

Har du oprettet en stor tabel og bemærket, at det ville være mere fordelagtigt at omdanne rækkerne til kolonner og kolonnerne til rækker? Gå ikke i panik, du behøver ikke genåbne hele bordet. Et par enkle trin er nok til at skabe den ønskede ændring.

Har Ubuntu en forstørrelsesglas?

Hvis du har problemer med at tyde små skrifttyper eller se detaljer i små billeder, er Ubuntu -skærmforstørrelsen et yderst nyttigt værktøj. Du kan finde "Forstørrelsesglas" under søgeordet "Tilgængelighed". Når forstørrelsesglasset er blevet tændt, bevæger det sig med musemarkøren.

Du vil bidrage til udviklingen af ​​hjemmesiden, at dele siden med dine venner

wave wave wave wave wave